-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/08/14 - 19:33
  • 128
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

سفر کرواسی| «گفت‌وگوی ادیان راهی برای کاهش سوءتفاهم‌های فرهنگی میان ملت‌هاست»- سخنرانی نماینده ارمنیان مسیحی

نماینده ارمنیان مسیحی در مجلس شورای اسلامی در سومین نشست دینی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کرواسی، مقابله با افراط گرایی را مسوولیت همه پیروان ادیان توحیدی دانست.

به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، آرا شاوردیان با بیان اینکه این گردهمایی‌ها گواه روشنی بر اهمیت گفتگوی ادیان در برقراری ارتباطات سازنده، تقویت پیوندهای انسانی و ایجاد صلح و ثبات جهانی است، اظهار کرد: در عصری که با بحران‌های بی‌شماری همچون افراط‌گرایی، خشونت و جنگ مواجه‌ایم، گفتگوی بین‌ادیانی می‌تواند ابزاری مؤثر برای ترویج همزیستی و مقابله با نیروهای تفرقه‌افکن باشد.

وی ادامه داد: ایران، به‌عنوان سرزمینی که از دیرباز میزبان ادیان مختلف بوده است، همواره تلاش کرده تا فضایی مساعد برای همزیستی و مشارکت پیروان ادیان گوناگون فراهم آورد. نگاه جمهوری اسلامی ایران به تنوع دینی نه به‌عنوان تهدید، بلکه به‌عنوان فرصتی برای تقویت وحدت اجتماعی بوده است. تاریخ کشور ما سرشار از نمونه‌های بارز از همزیستی و احترام متقابل میان پیروان ادیان مختلف است؛ از مسیحیان و کلیمیان گرفته تا زرتشتیان و مسلمانان که در کنار یکدیگر و در صلح و همکاری زیسته‌اند.

شاوردیان با بیان اینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از مترقی‌ترین قوانین اساسی در خاورمیانه، حقوق اقلیت‌های دینی را به رسمیت شناخته و از حقوق برابر و قانونی برای پیروان ادیان الهی حمایت کرده است، ابراز کرد: به عنوان مثال، اقلیت های دینی در ایران، شامل مسیحیان، زردتشتیان و کلیمی ها با داشتن نمایندگان خاص خود در مجلس شورای اسلامی، در تدوین و پیگیری قوانین مربوط به حقوق خود نقش فعالی دارند و در تمام عرصه‌های اجتماعی و سیاسی مشارکت داشته‌اند. 

نماینده ارمنیان مسیحی در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همچنین وجود نهاد معاونت امور اقلیت های دینی در ریاست جمهوری به عنوان پلی میان دولت و جوامع اقلیت های دینی همواره نقشی موثر و کارا داشته است. این همزیستی سازنده و احترام متقابل، الگویی موفق از گفتگوی بین‌ادیانی در سطح ملی است و می‌تواند در سطح بین‌المللی نیز مورد توجه قرار گیرد.

وی در ادامه ابراز کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره به این اصل باور دارد که گفت‌وگوی ادیان نباید به مباحث نظری و دینی محدود شود؛ بلکه باید به مسائل جهانی و اجتماعی همچون عدالت اجتماعی، حقوق بشر، حفاظت از محیط‌ زیست، و مقابله با افراط‌گرایی و خشونت نیز توجه کند. این مسائل چالش‌هایی مشترکی‌اند که همگی ما به‌عنوان پیروان ادیان الهی در برابر آنها مسئولیم. 

شاوردیان با بیان اینکه ایران با تکیه بر فرهنگ کهن و تعالیم دینی خود، همواره تأکید کرده است که حل بحران‌های جهانی، نیازمند همکاری، همگرایی و گفتگوی ادیان است، گفت: جمهوری اسلامی ایران از طریق سازمان‌های دینی و فرهنگی مختلف به ترویج ارزش‌های انسانی، اخلاقی و ارتقای گفتگوی ادیان در سطح جهانی پرداخته و تلاش کرده است تا در صحنه بین‌المللی نقش فعال و مؤثری ایفا کند.

شاوردیان همچنین تجربه همزیستی مسالمت‌آمیز میان مسیحیان، کلیمیان و زردشتیان با مسلمانان در ایران را نمونه‌ای برجسته از موفقیت گفتگوی بین‌ادیانی در سطح اجتماعی دانست و ادامه داد: پیروان ادیان الهی در ایران با وفاداری به فرهنگ و ارزش‌های ملی کشور خود، در کنار هم وطنان  مسلمان در تمام عرصه‌های زندگی اجتماعی و اقتصادی مشارکت داشته‌اند.

وی ادامه داد: در طول تاریخ، جوامع اقلیت های ایران همواره در کنار هم‌وطنان مسلمان خود، در مقاطع حساس همچون جنگ تحمیلی، در دفاع از تمامیت ارضی و استقلال کشور شرکت کرده‌اند. این همزیستی سازنده و مثبت نمونه‌ای از فهم مشترک و احترام متقابل میان جوامع دینی است که می بایست به‌عنوان الگویی در سطح بین‌المللی مورد توجه قرار گیرد. 

نماینده ارمنیان مسیحی در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: تجربه ایران در مقابله با افراط‌گرایی و خشونت نیز شایسته توجه است. به‌عنوان یکی از قربانیان تروریسم، ایران بر مبنای آموزه های مشترک دینی مبنی بر لزوم ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم و پلیدی، همواره در صف نخست مبارزه با این پدیده شوم بوده است. متأسفانه کشور ما نیز از تجاوزات تروریست ها و خشونت طلب ها مصون نبوده و در طول تاریخ، حوادثی چون بمب‌گذاری‌های متعدد و حملات به نهادهای دولتی و مذهبی، ما را به این واقعیت رسانده که تروریسم و افراط گرایی مرزی نمی‌شناسد و دشمن مشترک بشریت است. 

وی با تأکید بر اینکه ایران در مواجهه با چالش‌های افراطی گری، با اراده‌ای راسخ دست یاری به سوی تمامی ملت‌ها دراز کرده و همواره آماده همکاری در راستای مقابله جمعی با این تهدیدات جهانی بوده است، افزود: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که تلاش‌های مشترک برای مقابله با  خشونت و افراط گرایی، تنها راه دستیابی به جهانی عادلانه و پایدار است. همچنین ایران با تکیه بر فرهنگ کهن و تعالیم دینی خود، همواره تأکید کرده است که حل بحران‌های جهانی نیازمند همگرایی و همفکری میان ادیان است. در این راستا، جمهوری اسلامی ایران از طریق سازمان‌های دینی و فرهنگی مختلف، در مسیر ارتقای گفت‌وگوی ادیان و تفاهم جهانی، مشارکت فعال داشته و به ترویج ارزش‌های انسانی و اخلاقی پرداخته است.

نماینده ارمنیان مسیحی در مجلس شورای اسلامی همچنین اقدامات اخیر جمهوری اسلامی در بعد داخلی و در زمینه حمایت از حقوق اقلیت‌های دینی را به عنوان تجربیاتی موفق نام برد و گفت: مثال‌هایی چون تصویب مقررات جدید مبنی بر شایسته‌سالاری و عدم ممنوعیت اقلیت‌های دینی از تصدی مشاغل حساس، و فتوای ارزشمند مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، مبنی بر برابری دیه مسلمانان و اقلیت‌های دینی، نمونه‌هایی از توجه و احترام ایران به پیروان ادیان مختلف است. این اقدامات عملی، نشان از تعهد ایران به حقوق اقلیت‌ها و ترویج گفت‌وگوی ادیان دارد.

شاوردیان در ادامه بیان کرد: ما معتقدیم، گفتگوی ادیان، راهی برای درک عمیق‌تر و کاهش سوءتفاهم‌های فرهنگی میان ملت‌هاست. تعامل و همکاری میان علمای ادیان می‌تواند به تعمیق روابط بین‌ادیانی کمک کند و حضور علمای برجسته از ادیان مختلف در چنین نشست‌هایی فرصتی برای تبادل نظر و تقویت پیوندهای معنوی میان جوامع مختلف فراهم می‌آورد. ما مشترکات فراوانی در اصول اخلاقی، ارزش‌های انسانی و مفاهیم معنوی داریم که می‌توانند به‌عنوان پایه‌ای مستحکم برای گسترش همکاری‌های بین‌المللی و مبارزه با چالش‌های مشترک جهانی مورد استفاده قرار گیرند.

وی همچنین تأکید کرد: گفت‌وگوی ادیان به‌عنوان یک ضرورت در جهان امروز، مسئولیتی مشترک است که بر عهده همگی ما قرار دارد. از همین رو، پیشنهاد می‌کنم برای نشست‌های آینده به موضوعاتی چون "نقش ادیان در مبارزه با افراط‌گرایی و خشونت"، "همکاری‌های بین‌المللی ادیان در راستای عدالت اجتماعی " و "نقش ادیان در حمایت از حقوق بشر و کرامت انسانی" بپردازیم. 

نماینده ارمنیان مسیحی در مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد که با استمرار این نشست‌ها و افزایش همکاری‌های بین‌المللی، بتوانیم به تقویت اصول صلح و همزیستی در سطح جهان کمک کنیم و الگویی برای احترام متقابل و درک عمیق‌تر از فرهنگ‌ها و ادیان مختلف باشیم. جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان کشوری که از گذشته تاکنون نمونه‌ای از همزیستی مسالمت‌آمیز پیروان ادیان بوده، همواره آماده همکاری و تعامل در جهت دستیابی به آرمان‌های مشترک انسانی و اخلاقی است.

سومین دور گفت‌وگوی دینی مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با  اندیشمندان دینی کرواسی با حضور حجت‌الاسلام محمدمهدی ایمانی‌پور رئیس شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفت‌وگوی ادیان ایران و رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، 14 و 15 آبان‌ماه در شهر زاگرب پایتخت این کشور برگزار می‌شود.

موضوع اصلی این دور از گفت‌وگوها که میزبانی آن را شورای ادیان کرواسی با محوریت جمعیت اسلامی کرواسی عهده‌دار است، «تجارب در زمینه گفت‌وگوی ادیان» است.

 

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved